Καθοδήγηση για τον Κανονισμό CBAM

Από το 2023 η Ευρωπαϊκή ένωση θέσπισε τον μηχανισμό CBAM, με στόχο να μειώσει τις διαρροές άνθρακα φορολογώντας τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με εισαγόμενα αγαθά. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε πώς σχετίζεται το CBAM με τις εισαγωγές σας στην Ελλάδα.

Τι είναι το CBAM?

Το CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)  είναι ένας μηχανισμός φορολόγησης του CO2 από την ΕΕ, για να υποστηρίξει τις στρατηγικές απανθρακοποίησης (decarbonization) και να καταπολεμήσει τις διαρροές άνθρακα (carbon leakage).

Ποια προϊόντα επηρεάζονται;

Το CBAM στοχεύει κυρίως σε προϊόντα με υψηλές εκπομπές άνθρακα, όπως:

  • Σίδηρος και Χάλυβας
  • Τσιμέντο
  • Λιπάσματα
  • Αλουμίνιο
  • Ηλεκτρικό ρεύμα
  • Υδρογόνο

Φάσεις και Χρονοδιάγραμμα

Μεταβατική Φάση (1 Οκτωβρίου 2023 – 31 Δεκεμβρίου 2025): 

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι εισαγωγείς των πιο πάνω προϊόντων, οφείλουν να γνωρίζουν και να υποβάλλουν μέσω τριμηνιαίας έκθεσης το «Ανθρακικό Αποτύπωμα Προϊόντος»  – “Product Carbon Footprint” (PCF) για τα προϊόντα που εισάγουν. 

Το PCF περιλαμβάνει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές που έχουν προέλθει από την εφοδιαστική αλυσίδα του προϊόντος, βάσει διεθνών προτύπων όπως το ISO 14064. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να υπολογίσετε το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων που εισάγετε και να ετοιμάσετε την έκθεσή σας. 

Προθεσμίες και απαιτήσεις Μεταβατικής Φάσης: 

  • Η προθεσμία για την υποβολή έκθεσης είναι ένας μήνας μετά το τέλος κάθε τριμήνου. Για παράδειγμα, η έκθεση για το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποβάλλεται έως το τέλος Απριλίου του 2024 κ.ο.κ. 
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του CBAM, οι εισαγωγείς δεν έχουν κάποια οικονομική υποχρέωση. 
  • Από τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι εισαγωγείς μπορούν να κάνουν αίτηση για να αναγνωριστούν ως εγκεκριμένοι διασαφιστές (declarants) CBAM και να αποκτήσουν  λογαριασμό στο Πανευρωπαϊκό μητρώο CBAM. 
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μετά τη ημερομηνία πλήρους εφαρμογής του Κανονισμού οι Τελωνειακές Αρχές επιτρέπουν την εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες μόνο σε αδειοδοτημένους διασαφιστές CBAM. 

Πλήρης Εφαρμογή (από 1η Ιανουαρίου 2026): 

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, η εφαρμογή του CBAM αλλάζει τα δεδομένα για τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εισαγωγείς θα χρειάζεται να αγοράζουν πιστοποιητικά CBAM, τα οποία θα αντιστοιχούν στις εκπομπές CO2 των εισαγόμενων προϊόντων, με τις τιμές τους να διαμορφώνονται βάσει της μέσης τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών του EU ETS (European Union Emissions Trading System). 

Οι εισαγωγείς στο εξής θα πρέπει να:

  • Υποβάλλουν δήλωση των συνολικών εκπομπών των εισαγόμενων προϊόντων βασισμένη σε επαληθευμένα δεδομένα.
  • Αγοράσουν και υποβάλλουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά CBAM που καλύπτουν αυτές τις εκπομπές.
  • Προβαίνουν σε τακτική επαλήθευση των εκπομπών από εγκεκριμένους ανεξάρτητους φορείς.

Οι Τελωνειακές Αρχές θα επιτρέπουν την εισαγωγή αγαθών μόνο εάν έχουν τηρηθεί όλες οι πιο πάνω διαδικασίες. Η προσαρμογή σε αυτό το νέο πλαίσιο απαιτεί ακριβή σχεδιασμό και στρατηγική προσέγγιση, κάτι που η ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΟΕ είναι έτοιμη να σας προσφέρει, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση και συμμόρφωση της επιχείρησής σας με τις νέες απαιτήσεις.

Γιατί Έχει Σημασία για εσάς;

Η εφαρμογή του CBAM αποτελεί σημαντική αλλαγή την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε., που αφορά όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο. Η προετοιμασία για αυτές τις αλλαγές είναι κρίσιμη, καθώς επηρεάζουν πολλές πτυχές της δραστηριότητάς σας όπως η συμμόρφωση με κανονισμούς, η επικοινωνία με προμηθευτές, η τιμολογιακή πολιτική κ.α.  Η έγκαιρη ενσωμάτωση των νέων απαιτήσεων στις διαδικασίες σας μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρεία σας. 

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Στην ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΟΕ είμαστε έτοιμοι να σας καθοδηγήσουμε σε σχέση με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε. Από την ενημέρωσή σας για τις νεότερες εξελίξεις, μέχρι την εγγραφή και διαχείριση του λογαριασμού σας στο CBAM EU TRADER PORTAL, η ομάδα μας είναι εδώ για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της επιχείρησής σας στις νέες απαιτήσεις.

Αν επιθυμείτε να σας ενημερώσουμε περαιτέρω σχετικά με τον νέο κανονισμό CBAM, και να σας βοηθήσουμε να κάνετε τις απαραίτητες υποβολές / reporting στο CBAM EU TRADER PORTAL , μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας

 

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε νέα και προσφορές της εταιρίας μας.